gallery/grondwerk
gallery/grondwerk1

Grondwerk

Grondwerk vind ik een belangrijke basis voor al het werk met een paard. Tijdens het grondwerk willen we controle krijgen over de richting en het tempo van het paard.
We werken aan gehoorzaamheid op de hulpen, waarbij het wijken voor druk een belangrijk onderdeel is, maar waar ook de vertrouwensband tussen mens en paard centraal staat.

 

Grondwerk is altijd toepasbaar, zoals bij het stilstaan tijdens het opzadelen, rustig meelopen naar het weiland, verkeersmak maken en als belangrijk onderdeel in het traject van zadelmak maken. Ook voor het trailerladen of het werk aan de dubbele lange lijnen is grondwerk onmisbaar. 

 

Wanneer de basiscommunicatie duidelijk is, kunnen we het uit gaan breiden naar dressuurmatig werk aan de hand om het lijf te gymnastiseren en kracht op te bouwen. Denk aan longeren met de juiste stelling en buiging, maar ook oefeningen als schouderbinnenwaarts, travers en appuyeren aan de enkele lijn of aan de lange teugel. Zonder het gewicht van de ruiter kan het paard veel gemakkelijker uitproberen om het lijf op een andere manier te gebruiken, waardoor de balans en coördinatie snel kunnen verbeteren. Hier heb je met rijden enorm profijt van!


Naast dressuurmatig werk, kunnen we natuurlijk ook aan de slag met leuke uitdagingen om het grondwerk te verfijnen, bijvoorbeeld met behulp van obstakels!  
Het grondwerk is een erg fijne afwisseling op het rijden, maar ook heel nuttig voor paarden die nog niet zadelmak zijn

gallery/img_8549 (2)